Tierra Design
Main Image_small.jpg

Tate Residences

Tate Residences

Location: Singapore
Typology: Landscape | Residential | Condominium
Completed: 2013

In harmonious dialogue with architecture, the landscape for Tate Residences expands on the organic-modern theme.  Playing with a palette of geometric forms stemming from fractal patterns, it is a marked departure from the conventional, neither overtly lush nor starkly minimalist. Metallic mesh screens along the transition between the porte-cochere and claymore garden define the thresholds to form visual highlights in the landscape. Fracturing and folding, they capture reflections of the sun and water in the day, and produce a dancing splatter of glimmering dots of light at night.

The mounds are boldly chamfered and folded complemented by the sculpted concrete surf-board like terrazzo benches. Lawns, grassy mounds, flowering ground covers and shrubs form a careful textural composition. In dialogue with the landscape is the architecture of the lobbies and pool lounge, articulated as glass crystals with its floating pavilion over the pool deck. Neatly tucked within the deck space are bbq pavilions and children’s play areas defined by the consistent language of folded triangular geometry. The large fields of paving and planting are composed in clean defined zones reflecting the constant dialogue between the organic and modernistic expression. All elements are constantly repeating the geometry of fractals.